Mađarska

Mađarska se može podičiti sa mnogo toga. Spada u najposećenije zemlje sveta, sa više od 10 miliona turista godišnje. U Mađarskoj se nalazi više od sto termalnih izvora i desetine banja. Najveće slatkovodno jezero u srednjoj Evropi je mađarsko jezero Balaton. Najveća knjiga na svetu nalazi se u Mađarskoj i izložena je kao stalna postavka u jednoj vodenici u gradiću Sinpetri. Mađarska prestonica, Budimpešta, ima najstariji metro na svetu, posle londonskog. Najveća evropska sinagoga nalazi se u Budimpešti.

Po čemu je sve Mađarska poznata i šta je sve to u njoj „naj“ u odnosu na Evropu i svet, mogla bih još dugo da nabrajam. Međutim, moj utisak je da je mađarska kuhinja ono što najviše privlači turiste i što Mađarsku kao destinaciju čini posebnom. Teško da iko može da odoli mađarskom gulašu, lešou, langošu, kobasicama, pogačicama sa čvarcima…, ili slatkim đakonijama kao što su: Doboš torta, Žerbo kocke, Dimnjak kolač, štrudle sa orasima i makom, knedle sa voćnim punjenjem…

Što se mene kao turiste tiče, Mađarsku sam tek „načela“, jer mi se nekako uvek čini da će za nju biti vremena, s’ obzirom da je blizu, ali sam zato većinu gore pobrojanih mađarskih specijaliteta stigla da probam i da se naravno oduševim, te da i sama počnem da ih spremam za svoje najmilije.

Slika (Mađarska kuhinja) sa stranice „Mađarska“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.

Priznajte, bacili ste samo jedan pogled na sliku iznad i već ste ogladneli Emotikon.

Za sada vam ovde na blogu mogu prezentovati samo Budimpeštu i dati korisne savete vezane za kupovinu i povraćaj poreza (AFA) u diskontima „Hatar“ i „Tompaker“ na Kelebiji. Nadam se da će mi se u budućnosti pružiti prilika da još detaljnije upoznam Budimpeštu, da pod obavezno obiđem Pečuj i Segedin, i uživam, makar samo par dana, na Balatonu i u nekoj od prelepih mađarskih banja.

Praksa mi je da uvek posebno naglasim šta je predstavljeno na naslovnoj slici svake stranice bloga. Ovog puta za tim verovatno nema potrebe, ali ću ipak reći, za svaki slučaj, da naslovnu sliku ove stranice krasi velelepna zgrada mađarskog parlamenta, ukadrirana u suton sa čuvenog budimskog Ribarskog bastiona.