Punjena jaja

Ako je verovati podacima iz popularne internet enciklopedije (Wikipedia), recept za kuvana, prepolovljena, pa začinjena jaja, datira još iz antičkog perioda, iz starog Rima.

Punjena jaja danas su prisutna u kuhinjama mnogih zemalja, a maštovitost kuvara u izboru namirnica za nadev, ali i u dekorisanju, bukvalno je neograničena.

Prvi put sam ih probala davno, u banatskom selu Skorenovac, nadomak Kovina. Domaćica, koja ih je pripremila, osim što je izvrsna kuvarica, je i vrhunska umetnica. Dekorisala ih je, i to komplet od jestivih sastojaka, tako da izgledaju kao minijaturne korpice, sa sve crvenom mašnicom na sredini ovalne, upletene drške. Žao mi je što ih tada nisam fotografisala, jer reči ne mogu dovoljno dobro da dočaraju to remek delo.

Svojim ukućanima i gostima punjena jaja najčešće poslužujem za praznike, kao hladno predjelo, ili kao prilog uz pitu sa mesom ili pečenje. Pravim ih u dve slične varijante, prolećnoj i zimskoj. Na priloženim fotografijama vidite ih u prolećnoj varijanti.

Page photo

POTREBNI SASTOJCI:
– 14 tvrdo kuvanih jaja
– majonez (oko 170 ml)
– kašika senfa
– malo bibera
– 200 g praške šunke
– svež krastavac, srednje veličine
– listovi zelene salate za posluživanje
– vlašac i rotkvice za dekorisanje

Gore pobrojani sastojci čine prolećnu varijantu ovog recepta. Zimska varijanta razlikuje se samo po tome što kiseli krastavčići menjaju svež krastavac, dok umesto vlašca i rotkvica kao dekor dolazi, po želji, slatka mlevena paprika (Aleva paprika).

PRIPREMA:
– Jaja pre kuvanja držati nekoliko sati na sobnoj temperaturi.
– Skuvati ih u blago posoljenoj vodi. Potrebno je da budu tvrdo kuvana.
– Okretati ih kašikom tokom kuvanja, kako bi se žumance pozicioniralo u sredinu.
– Iz šerpe sa kuvanim jajima izručiti vrelu vodu, te u nju sipati hladnu.
– Oljuštiti ohlađena jaja, a zatim svako preseći na pola po dužini.
– Žumanaca pažljivo odvojiti od belanaca i spuštati ih u dublji sud.
– Izgnječiti žumanca viljuškom.
– Iseckanu prašku šunku i krastavac dodati izgnječenim žumancima.
– Dodati kašiku senfa, pobiberiti po ukusu, pa sve spojiti majonezom.
– Pripremljenim nadevom puniti polutke belanaca.
– Dekorisati ih seckanim vlašcem i rotkvicama.
– Smestiti ih u zatvorenu kutiju, te odložiti u frižider.
– Ohlađena jaja poređati na listove zelene salate i poslužiti.

Page photo

3 reagovanja na Punjena jaja

  1. Malena kaže:

    Zaista prelepo izgledaju. Verujem i da su ukusna, u obe varijante.
    Pravila sam ih sa tunjevinom u salamuri, iz konzerve, umesto šunke.
    Moguća je varijanta i sa sardinama i prazilukom, ali i plodovima mora.

  2. Eleonora kaže:

    I meni dekorisanje baš ide od ruke, kao domaćici iz Vašeg teksta, s’ tim da ja
    punjena jaja pretvaram u deda Mraziće za Novu godinu, a u zekane za Uskrs.
    Moji klinci su oduševljeni, a od dece nema boljih kritičara, jer ne umeju lagati.
    Puno Vas pozdravljam, želim svu sreću u životu i uspeh u daljem blogovanju!!!

  3. MirArbi kaže:

    Drage Malena i Eleonora, hvala vam na lepim rečima i iskustvima, koja ste podelili sa mnom i sa pratiocima mog bloga. Pozdravljam vas obe i želim vama i vašim bližnjima srećne praznike i sve najbolje na svim poljima!!!

Budite slobodni da napišete svoj komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.