PUTOPIS – DRUGI PUT NA TASOSU (avgust 2006.)

Ovaj putopis, jednako kao i prethodni, uveriće vas da je moguće istražiti i zavoleti Tasos i bez da se na njemu ima na raspolaganju sopstveno ili rentirano prevozno sredstvo, uz oslanjanje isključivo na lični entuzijazam, noge i lokalne autobuse.

plovimo od Keramotija do Limenasa

pogled sa trajekta, u blizini Keramotija

uplovljavamo u luku u Limenasu

PEFKARI

tabla na ulazu u Pefkari

Suprug i ja smo prošlog leta prvi put posetili Tasos. Odseli smo u hotelu „Ralitsa“ u Limenariji, što se pokazalo kao popriličan promašaj, pre svega zbog loše hotelske plaže i generalno loših plaža u samoj Limenariji i okolini. Kako smo tokom tog prvog letovanja na Tasosu gotovo svakodnevno pešačili do Pefkarija, zbog njegove dve lepe plaže, logično je bilo da ovog leta baš Pefkari izaberemo za našu ostrvsku bazu.

Uopšteno o Pefkariju

Pefkari je smešten između Limenarije i Potosa, na jugu ostrva. Od Limenarije je udaljen nekoliko kilometara, a od Potosa svega 800 metara, ili desetak minuta laganog hoda. Ne možemo ga smatrati ni gradićem, ni varošicom, ni seocetom, jer on, po mom utisku, nije naseljen meštanima, niti u njemu ima kuća za stanovanje. Pefkari su zapravo dve spojene uvale, koje razdvaja istureno brdašce obraslo borovom šumom, sa hotelima i restoranima smeštenim duž prve uvale i internacionalnim kampom i hotelskim kompleksom „Alexandra beach“, koji su locirani uz drugu uvalu.

pogled na prvu pefkarijsku uvalu

pogled na prvu pefkarijsku uvalu

pogled na brdašce, koje razdvaja dve pefkarijske uvale

pogled na drugu pefkarijsku uvalu

Prva pefkarijska uvala

Uz prvu uvalu, tik uz predivnu plažu, u mirisnoj borovoj šumi i cveću, smešteno je sedam manjih, privatnih hotela („Elizabetha“, „Esperia“, „Akti“, „Ka-pa-xi“, „Green velvet“, „Aegean“ i „Thassos“). Svi hoteli su slične kategorizacije, dve do tri zvezdice, osim hotela „Thassos“, koji je za nijansu bolji od ostalih zbog toga što jedini raspolaže ograđenim parking prostorom, bazenom i teniskim terenom. Svi pefkarijski hoteli imaju svoje isturene, lepo uređene restorane i barove, uz samu plažu, tako da dok sedite i pijuckate svoje piće ili obedujete, možete da uživate u opuštajućem pogledu, šumu talasa i mirisu mora i borove šume.

hotel „Elizabetha“

hotel „Esperia“

hotel „Akti“

hotel „Ka-pa-xi“

hoteli „Green velvet“ i „Aegean“

hotel „Thassos“

restoran hotela „Thassos“

plaža hotela „Thassos“

Plaža ispred pomenutih hotela je, za moj ukus, izuzetno dobra. Duga je nekih 500 metara. Bliže hotelima, restoranima i barovima je jedan širi peščani deo, koji postepeno prelazi u pojas srednje sitnog šljunka. Šljunak je i u vodi, duž celog plićaka, sa po kojim većim, oblim kamenom i pločastim stenama. More je uvek čisto i prozirno. Od ulaska u vodu dubina se postepeno povećava. Na nekoliko metara od obale dubina je već preko dva metra, tako da nema onog dosadnog pešačenja po plićaku do dubine pogodne za plivanje. Na obodima uvale su stenoviti delovi, istina sa po kojim ježom, tako da savetujem oprez. Ipak, prisustvo ježeva garantuje vrhunski kvalitet mora, jer je poznato da oni biraju plaže gde je ono najčistije. Na ovoj plaži nikada nema nečistoća, nanete morske trave, pene po površini vode i sl.

Na raspolaganju su vam slamnati suncobrani, koji se ne plaćaju, i ležaljke, koje se naplaćuju 2 € na dan. Postoje i tuševi i drvene kabine za presvlačenje.

pogled na prvu pefkarijsku uvalu

Plaža je od ove godine dobila i tzv. plavu zastavicu, što dodatno potvrđuje da je uređena, kvalitetna i čista.

centralni deo plaže, ispred hotela „Akti“

Smatram da je posebna prednost to što na ovoj plaži nikada nije gužva. Uvek možete da nađete jedan deo samo za sebe, ukoliko to želite. Takođe, slobodno možete da raširite svoje ležaljke, plažne stolice, peškire, suncobrane, čak i uz sam ulaz u more, jer mesta ima uvek.

U prvoj uvali, na samoj plaži, postoji i centar za sportove na vodi „Albatross“. Tu možete da iznajmite motorni čamac, skuter, pedalinu, kanu… Možete da platite vožnju u specijalnom čamcu sa staklenim dnom, da se vozite na banani ili gumenim kolutovima koje vuče gliser, ili da letite padobranom, sami ili u paru, a da vas pritom vuče čamac.

centar za sportove na vodi „Albatross“

cenovnik „Albatross“-a

plaža kod „Albatross“-a

U Pefkariju, u sastavu hotela „Green velvet“, postoji i ronilački centar, u okviru kojeg je organizovana škola ronjenja.

obod prve pefkarijske uvale, u pravcu ka Limenariji

Druga pefkarijska uvala

Uz drugu uvalu, u pravcu prema Potosu, smešten je internacionalni kamp i u produžetku hotelski kompleks „Alexandra beach“. Prvi deo ove uvale, ispred kampa, je lep, sa prozirnim morem i pristupačnim ulazom u njega (bez klizavih, pločastih stena). Kako idete dalje ka Potosu, ka pomenutom hotelu „Alexandra beach“, plaža postaje sve lošija, a more sve mutnije.

Ležaljki i suncobrana za iznajmljivanje, kao ni tuševa i kabina za presvlačenje, osim ispred hotela „Alexandra beach“, u ovoj uvali nema.

Kako druga pefkarijska uvala izgleda prikazala sam u prethodnom putopisu.

Vanpansionska ponuda Pefkarija

jedina uličica u Pefkariju, paralelna sa prvom uvalom i morem

U Pefkariju nećete naći veći market, piljaru, pekaru, poslastičarnicu, mesaru, ribarnicu, apoteku… Za sve što vam je potrebno moraćete da odlazite u obližnji Potos.

U samom Pefkariju turistima je na raspolaganju manji kiosk sa pićem (pivo, sokovi, mleko, čokoladno mleko…), „Delta“ sladoledima, slatkišima i grickalicama (keks, čips, čokolade, bombone, žvake…), opremom za plažu (suncobrani, peraja, maske, šlaufi, sandale za vodu…), telefonskim karticama, razglednicama, štampom i knjigama (ne i na srpskom jeziku).

Takođe, pored ulaza u hotel „Thassos“ postoji prodavnica sa suvenirima, medom, bezalkoholnim i alkoholnim pićima, sladoledima i opremom za plažu.

prodavnica ispred hotela „Thassos“

Peciva (pite sa sirom, spanaćem, kačkavaljem i šunkom i rol viršle) se u prepodnevnim časovima prodaju u isturenom šalteru hotela „Green velvet“ i koštaju 1,5 €.

Girosa na ulici, u piti, za poneti, ima samo na jednom mestu i to za 2,5 €. Naravno, u većini pefkarijskih restorana postoje prave porcije girosa, služene na tanjiru, koje su obilnije od varijante u piti, ali i skuplje (od 4 do 6 €).

Hleb, voće, povrće… u Pefkariju nemate gde da kupite.

Postoji jedna radnjica u okviru kampa, ali mi se čini da im je asortiman prilično „mršav“, te na nju nemojte ozbiljno računati.

Noćni život u Pefkariju

Noćni život u Pefkariju je miran kao i samo mestašce, sušta suprotnost od Potosa u kome sve vrvi i buči k’o u košnici. Gužve nema nigde.

U baru hotela „Esperia“ redovno puštaju strani pop osamdesetih, što meni savršeno odgovara (osamdesete su, po meni, bile najplodonosniji period u modernoj muzici, ali nećemo sad o tome).

U „Ka-pa-xi“ baru održavaju se tematske večeri (karaoke, aktuelna muzika, grčka muzika i sl). Jeste li primetili da na karaoka zabavama najviše vole da pevaju i ne ispuštaju mikrofon upravo ljudi sa najmanje sluha i pevačkog umeća? Nije baš bilo prijatno slušati ih iz naše hotelske sobe, koja je vrlo blizu „Ka-pa-xi“ baru.

U taverni „Aegean“, ispred istoimenog hotela, često gostuje bend koji izvodi tradicionalnu grčku muziku. Ne zvuče loše, te će oni koji vole tu vrstu muzike sigurno uživati. Ja sam pre ljubitelj savremenih, aktuelnih grčkih hitova.

taverna „Aegean“

taverna „Aegean“

Mahom svi ugostiteljski objekti u ponudi imaju veliki izbor koktela, čija cena figurira oko 5 €.

U restoranima nema gužve. Lako ćete organizovati romantičnu večeru na obali mora. U ponudi su tipična grčka jela (giros, suvlaki, musaka, pasticio, papucaki…), zatim morski plodovi i riba, kao i pice. Cene su jednake cenama u restoranima u ostatku ostrva. Porcije glavnog jela kreću se od 4 do 12 €, zavisi šta naručite. Salate su od 2 do 5 €, sokovi 1,5 €, dok su pivo i alkoholna pića naravno skuplji.

Ukoliko vam opisani noćni život Pefkarija ne odgovara i ukoliko ste pre za „akciju“, Potos je na samo 10 minuta hoda, a tamo je uveče zaista prava ludnica. Ulice su prepune turista svih uzrasta, kafići i taverne su načičkani jedni uz druge, svuda je gužva, svako pušta svoju preglasnu muziku, zvuci se mešaju, na slobodan sto se čeka i po 15 minuta.

Rešenje za ljude željne noćnog provoda je i diskoteka „Bolero“, koja se nalazi uz magistralu, između Pefkarija i Limenarije.

Hotel „Akti“, naš ovogodišnji smeštaj

hotel „Akti“

hotel „Akti“

hotel „Akti“

Smeštaj, koji smo odabrali ovog leta, je hotel „Akti“ u Pefkariju. Prošlog leta smo nekoliko puta ručali u restoranu tog hotela i vrlo često se kupali na plaži ispred, tako da smo otprilike znali šta nas očekuje. Aranžman smo uplatili preko beogradske agencije „Magic“.

Hotel „Akti“ je manji, privatni hotel, sa dvadesetak soba. Svaka soba ima svoje kupatilo, prilično maleno, ali vrlo čisto, skromniji nameštaj, TV sa grčkim kanalima i mini bar. Retke sobe sa prednje strane hotela imaju sopstvenu, ograđenu terasu i pogled na more. Većina soba sa te prednje strane ima izlaz na veliku, prolaznu, zajedničku terasu. Sobe sa bočnih strana i zadnje strane hotela imaju svoje terase i delimičan pogled na more ili pogled na borovu šumu.

zajednička terasa na prvom spratu hotela „Akti“

dvokrevetna soba u hotelu „Akti“

dvokrevetna soba u hotelu „Akti“

Pozicija hotela je vrlo dobra, na svega par koraka od najlepšeg dela plaže. Okružen je borovom šumom. Ispred ulaza u hotel postoji lepo uređeno dvorište sa „gazebo“ kućicom, u okviru koje su drvene klupe poređane u krug i stočić u sredini. Svuda su oleanderi, bokori ruža, raznobojno cveće, nadstrešnice sa isprepletanom vinovom lozom, nekoliko velikih stabala maslina i po koja palma. Meni su posebno bili interesantni borovi ispred hotela, koji su se saživeli sa oleanderima, čiji narandžasti cvetovi ispunjavaju čak i najviše delove njihovih zelenih krošnji. Prekoputa ulaza u hotel i hotelskog dvorišta, uz samu plažu, postoje uređene, popločane površine sa plastičnim stolovima i stolicama, koji su na raspolaganju gostima, za uživanje, druženje, kartanje…, bez obaveze da nešto naručite iz restorana ili bara.

dvorište hotela „Akti“

plato ispred hotela „Akti“

Na svu sreću, posle malo više natezanja, uspeli smo da ubedimo gazdaricu Dinu da nam dâ sobu na prvom spratu sa zasebnom terasom i pogledom na more, koju smo rezervisali mesecima ranije u agenciji „Magic“. Bilo je prelepo, naročito rano ujutru, sedeti na terasi i posmatrati svu tu raznoliku vegetaciju, koja se postepeno stapa sa morem i nebom. Ono što takođe fascinira je da predveče, na pučini, iz mora izrone jasni obrisi planine Atos (Sveta Gora), koji se preko dana uopšte ne vide. Inače, Tasos gleda baš na stranu Svete Gore na kojoj je smešten srpski manastir Hilandar.

pogled sa naše terase na Pefkari u zoru, umiven kišom

naša terasa

pogled sa naše terase na bor u čiju krošnju su se upleli cvetovi oleandera

pogled sa naše terase u predvečerje na Atos na pučini

Struktura gostiju u hotelu je šarolika. Bilo je najviše Čeha, Nemaca i Francuza. Mi smo bili jedini gosti iz Srbije i jedini iz autobusa naše agencije, koji su odabrali ovaj hotel.

Imali smo uplaćen polupansion (doručak i večeru), po relativno pristupačnoj ceni.

restoran hotela „Akti“

restoran hotela „Akti“

Doručak je bio količinski dovoljan, ali jednoličan. Postojale su dve varijante menija, koje su se smenjivale. Jednog jutra u ponudi su: bareno jaje, mali margarin i džem, nekoliko parčića hleba, čaj ili kakao, a sledećeg jutra isto to samo umesto jajeta tanak list salame i kačkavalja. Naravno, ne ostanete gladni, ali vam dosadi da stalno jedete isto. Mogli su ponekad da ubace komad peciva, pahuljice, viršle, omlet ili nešto tome slično, što takođe ulazi u kategoriju „kontinentalnog“ doručka, ili da makar svakog dana budu zastupljeni bareno jaje, salama i kačkavalj, za one koji ne vole margarin i džem.

deo restorana hotela „Akti“ u kojem se služi doručak

deo restorana hotela „Akti“ u kojem se služi doručak

doručak za dvoje u hotelu „Akti“

Večera je bila kvalitetnija. Na raspolaganju je 5, 6 vrsta tradicionalnih jela sa odgovarajućim prilozima (musaka, ćufte u paradajz sosu, jagnjeći ili svinjski gulaš, lazanje na grčki način, plavi patlidžan pečen na roštilju filovan mlevenim mesom i bešamelom, punjene paprike itd.), više vrsta salata (caciki, salata od sira, salata od plavog patlidžana, pečene paprike, paradajz, krastavci itd.) i dezerata (jogurt sa medom, kolač, sladoled, voćka), pa birate.

Moja zamerka za večeru je da je preobilna, previše jaka i jednolična. Posle par dana vam dosadi njihova tradicionalna kuhinja, jer je sve jako i prezačinjeno. U izboru jela definitivno fali nešto laganije, manje opterećujuće za stomak.

večera za dvoje u hotelu „Akti“

Bez obzira na sadržaj porcija, i doručak i večera su pravo uživanje, jer ih služe na otvorenom, u bašti svog restorana na samoj obali. Za doručak postoji jedan manji, izdvojeni deo restorana sa velikim drvenim klupama i stolovima ušuškanim u cveće, borove i nadstrešnice od vinove loze, dok je za večeru predviđen veći prostor, natkrivena sala na otvorenom sa postavljenim stolovima i rustičnim stolicama sa sedištima od upletenog pruća.

pogled iz restorana hotela „Akti“ za vreme večere

Između Pefkarija i Potosa

Od Pefkarija do Potosa moguće je doći magistralnim putem, ali i užim, asfaltnim putem, koji se nadovezuje na jedinu pefkarijsku uličicu, prolazi pored internacionalnog kampa i vila, a zatim u blizini hotela „Alexandra beach“ izbija na magistralni put. Za one koji se peške upute od Pefkarija ka Potosu, i obrnuto, bezbedniji je ovaj uži, asfaltni put od magistralnog puta, jer tuda automobili i motorcikli veoma retko prolaze, a drveće i oleanderi prave značajnu hladovinu u vrelim letnjim danima, pa je pešačenje prijatnije. U večernjim satima je za prelaženje ove relacije preporučljivo imati baterijsku lampu, jer i jedan i drugi put većim delom nisu osvetljeni.

ulaz u internacionalni kamp u Pefkariju

uži, asfaltni put koji od Pefkarija vodi ka Potosu

kraj užeg, asfaltnog puta u blizini ulaza u Potos

uključenje na magistralni put u blizini ulaza u Potos

magistralni put u blizini ulaza u Potos

Hotel „Alexandra beach“

ulaz u hotelski kompleks „Alexandra beach“

Hotel „Alexandra beach“, kategorisan sa 4 zvezdice, smešten je između Pefkarija i Potosa, ali ipak bliže Potosu.

Iako nismo tu odseli, obišli smo ceo kompleks ovog hotela.

Na samom ulazu, bliže magistralnom putu, postoji veliki parking. Deo parkinga natkriven je razapetim platnom.

parking hotela „Alexandra beach“

Hotelski kompleks čini više manjih objekata, prizemnih ili jednospratnih. Između su stazice, cvetne bašte, žbunići, voćke i borovi. Sve je vrlo čisto i uredno.

hotelski kompleks „Alexandra beach“

hotelski kompleks „Alexandra beach“

hotelski kompleks „Alexandra beach“

hotelski kompleks „Alexandra beach“

Recepcija, sala za ručavanje, barovi, bazeni, dečje igralište, sportski tereni, spa centar i ostalo, smešteni su bliže moru. Hotel je na brdašcu, tako da je bukvalno iznad plaže i mora, pa se sa njegovih uređenih terasa pruža divan pogled.

glavni ulaz u hotel „Alexandra beach“

veliki bazen sa ograđenim delom za decu

srednji bazen

Na plaži postoje suncobrani i ležaljke (čini mi se da su besplatni za goste hotela), kabine za presvlačenje, tuš i montažni mol, sačinjen od plastičnih, međusobno povezanih, kocki. Ulaz u vodu je loš, pun klizavih stena i kamenja. Zato su napravili betonske staze koje kroz plićak vode do dubine. More je znatno mutnije i manje čisto nego u Pefkariju (mislim na prvu pefkarijsku uvalu i početak druge uvale).

put koji kroz hotelski kompleks „Alexandra beach“ vodi ka plaži

prilaz hotelskoj plaži

hotelska plaža

hotelska plaža

montažni mol na hotelskoj plaži

pogled na hotelsku plažu sa visine

U luksuznijem delu hotela, bliže moru, postoje apartmani sa sopstvenim, ograđenim dvorištem sa malim bazenom.

ograđeno dvorište lux apartmana sa malim bazenom

U prvom momentu sam bila oduševljena hotelom, zbog toga što je sve tako lepo uređeno, čisto i uredno, puno zelenila i cveća, i pomislila sam da možda i vredi tih para (duplo i troduplo je skuplji od našeg smeštaja u Pefkariju). Međutim, kada sam na recepciji pitala šta je sve uključeno u cenu polupansiona, razočarala sam se. Sve ono što mi nemamo u ponudi našeg hotela u Pefkariju, a što je ovde gostima na raspolaganju, se dodatno plaća. Gosti plaćaju upotrebu sportskih terena, bilijara, interneta, saunu, spa masaže… ma sve. Razočarenje plus je i to što bazeni rade samo od 10 do 18 časova. Meni preko dana, s’ obzirom da sam na moru, bazen nije potreban, ali sam zato svako veče imala neodoljivu potrebu da se pošteno isplivam pred spavanje, međutim tako nešto ne bih mogla čak ni u preskupom hotelu „Alexandra beach“. Ne znam kakva je hrana u okviru njihovog polupansiona, ali na osnovu ovog ostalog što sam videla i čula, mislim da ne vredi tih para.

POTOS

mol u Potosu

pogled sa mola u Potosu

S’ obzirom da je Potos udaljen svega 800 metara (ili desetak minuta peške) od Pefkarija, u kojem smo mi ovog leta odseli, imala sam prilike da ga detaljnije upoznam. Moram vam reći da je za mene VELIKO razočarenje. Zašto?! Razloga je mnogo.

Kao prvo i meni najvažnije, gradska plaža je nikakva: more je najčešće mutno, uvek je velika gužva i u moru i na obali, sve je prepuno ležaljki i suncobrana, koji pripadaju brojnim kafićima i restoranima lociranim u zaleđu plaže.

gradska plaža u Potosu

Kao drugo, potoske uličice su previše uske, uveče prepune turista, da jedva može da se prođe, a samo mesto ima malo zelenila i malo delova koji gledaju na more

jedna od centralnih potoskih uličica

Kao treće, kafići i restorani načičkani su tesno jedni uz druge u uličici paralelnoj sa plažom. Sve je prepuno turista svih uzrasta. Stolovi su, zbog nedostatka mesta, postavljeni duž cele uličice – pešačke zone. Svuda trešti muzika sa jasnom željom da se čuje glasnije od komšijske. Zar je nekome uživanje da se šeta (čitaj „provlači“) kroz tu gužvu i gungulu i da čeka na slobodan sto u restoranu i po 15 minuta? Katastrofa. Kako li je tek onima čiji su apartmani u tom prvom redu kuća? Pa oni od buke ne mogu da zaspu do 3 sata ujutru.

kafići i restorani duž uličice paralelne sa gradskom plažom

E, sad. Ono što se mora priznati je da ćete u Potosu naći sve što vam je potrebno što se vanpansionske ponude tiče. Na raspolaganju su vam brojne prodavnice sa prehrambenom robom, voćem, povrćem, medom, začinima, garderobom, opremom za plažu, suvenirima, zatim pekare, poslastičarnice, mesare, ribarnice, kiosci sa girosom, suvlakijem, picama, palačinkama, internet kafe, zlatare, turističke agencije, rent-a-car službe, taxi stanica, apoteka, luna park, brojni kafići i odlični restorani.

tipičan super-market u Potosu

detalj iz potoske suvenirnice

tasoski začini

tasoski slatkiši

tasoski proizvodi

izlog jedne od potoskih zlatara

Ono što nećete naći ni u Potosu, niti bilo gde na Tasosu, su hiper marketi. Najveće prodavnice su tzv. super-marketi, veličine prosečne samousluge kod nas. Poznatiji trgovinski lanci, poput „Lidl“-a, „Galaxias“-a, „Macutis“-a, „Marinopulos“-a…, nisu zastupljeni. Jedino u Limenasu postoje dva objekta iz lanca „Arvanitidis“ i u Skali Rahoni poveći super-market na dva nivoa nazvan „Laturis“.

Hrana u restoranima u Potosu je odlična. Porcije su obilne (najčešće je jedna porcija dovoljna za dvoje), znatno obilnije od onih u Limenariji (za iste pare). Preporučujem piceriju „Irene“ i tavernu „Irene“, kao i restoran „Poseydon“, svi smešteni uz plažu u pomenutoj uličici sa načičkanim kafićima i restoranima.

taverna „Irene“

restoran „Poseydon“

bečke šnicle i sirna salata u restoranu „Poseydon“

Zaključak – uvek bih pre odabrala Pefkari, nego Potos. U Pefkariju imate dobru plažu bez gužve i sa kristalno čistim morem, imate mir i tišinu, čak i uveče, i imate onaj pravi morski ambijent – pogled na more iz svakog kutka mesta i obavezan miris mora i borove šume. A ako se zaželite gužve, glasne muzike ili vam zafali nešto iz prodavnice, Potos je na 10 minuta hoda.

Iako sam prošle godine bila razočarana Limenarijom, zbog toga što ima lošu gradsku plažu (goru od gradske plaže u Potosu), kad bih na odmor došla svojim kolima ili bez kola, ali sa mogućnošću da ih iznajmim, pre bih odabrala Limenariju nego Potos. Zašto?! Ljupkija je. U njoj nikada nema gužve. Uveče je prilično tiho, idealno za šetanje uz obalu ili romantičnu večeru uz sveće.

Između Potosa i plaža Rosogremos i Notos

Iz Pefkarija smo nekoliko puta prošetali do Potosa, a zatim nastavili do kraja mesta, te produžili magistralnim putem ka plažama Rosogremos i Notos. Interesantno je bilo videti potosku crkvu u izgradnji, brdašca koja se spuštaju ka moru obrasla makijom i maslinjacima i more koje menja svoju boju u zavisnosti od doba dana u kojem ga posmatrate.

potoska crkva u izgradnji

pogled na kraj potoske uvale i hotel „Kamari beach“

maslina

pogled sa vidikovca u blizini plaže Rosogremos

pogled sa vidikovca na plažu Rosogremos

znak za skretanje ka plaži Rosogremos

Plaža Notos

Svaka čast forumašici sa nadimkom „Putnica“ na otkriću ove fenomenalne, male, ekstremno čiste plaže. Našli smo je lako, na nekih 3 km od Potosa, 50 m posle skretanja za plažu Rosogremos.

Plaža je u podnožju brda i do nje vodi poprilično strma, kozja staza, sa puno velikog kamenja. Mora se biti vrlo oprezan, kako bi se do dole stiglo „u jednom komadu“, jer noga zaista lako može da klizne preko kamenja, a šta bi dalje nakon toga bilo ne smem ni da pomišljam.

staza koja vodi ka plaži Notos

Na obali je pesak pomešan sa sitnijim šljunkom. Takav sastav tla je i u plićaku, dok je u nešto većoj dubini na dnu fini pesak. Uz obode ima stenovitih delova.

plaža Notos

pogled sa visine na plažu Notos

pogled sa visine na plažu Notos

Preko stena, uz puno opreza, moguće je popeti se i proći do susedne uvale – do plaže Rosogremos. Bezbednija varijanta, za dobre plivače, je otplivati do te susedne uvale, a zatim se vratiti nazad. Probala sam obe varijante, prvu da bih slikala obe plaže sa visine, a drugu iz radoznalosti.

stene između plaža Notos i Rosogremos

stene nadomak plaže Rosogremos

pogled sa stena na plažu Rosogremos

Prirodnog hlada na Notosu ima jako malo (par borića ispod kojih se obično već neko smestio). Moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane. Iako će vam se u prvi mah učiniti da su besplatni, jer nigde nije istaknuta cena, niti postoji neko obaveštenje ili punkt za naplatu, imaćete priliku da u više navrata vidite čikicu koji se sa blokčetom i novčanikom spušta kozjom stazom kako bi naplatio upotrebu plažnog mobilijara. Isti taj čikica po potrebi donosi i piće koje turisti naruče i to odnekud odozgo, sa brda, s’ obzirom da na ovoj plaži ugostiteljskih ili bilo kakvih drugih objekata nema. Treba da znate da nema ni tuševa, kabina za presvlačenje ili kanti za otpatke, što je priličan minus. Dakle, ponesite svoju hranu i piće i sve ostalo što vam je potrebno, samo se nemojte previše natovariti, jer nije lako balansirati po kozjoj stazi sa velikim opterećenjem.

Posebna draž ove plaže je prelepa tirkizna boja mora. To je ono po čemu ćete je pamtiti i što će vam se često vraćati u misli tokom dugih zimskih meseci.

Jagnjetina u planinskom selu Teologos

Do planinskog sela Teologos, udaljenog nekih desetak kilometara od Potosa, stigli smo lokalnim autobusom, u koji smo ušli na centralnoj potoskoj raskrsnici. Planirali smo da probamo jagnjetinu u čuvenom restoranu „Kod Koste“, ali restoran takvog naziva nismo uspeli da pronađemo. Kasnije, po povratku u Pefkari, saznali smo da se Kostin restoran zapravo zove „Iatroy“, ali ipak nismo ponovili odlazak u Teologos, već smo to ostavili za neko od narednih letovanja. Inače, kako Kostin restoran nismo našli, seli smo u baštu prvog restorana koji nam se učinio pristojnim (naziv nisam zapamtila). Naručili smo dve porcije jagnjetine, salate, piće i po preporuci konobara pomfrit pride. Doneli su nam dva velika ovala prepuna mesa, ali po mojoj proceni ne baš mladog jagnjeta, već nekog jagnjeta u pubertetu, da ne kažem baš odrasle ovce, i naravno pomfrit (što znači da nam je extra naručeni pomfrit bio višak). Meso nije bilo Bog zna kako ukusno i bilo ga je previše (za četu vojnika). Polovina jedne porcije bi nam bila sasvim dovoljna. Cene u restoranu takođe nisu bile male, posebno kada se uzme u obzir da je obedovalo samo nas dvoje i da je više od pola svega naručenog ostalo nepojedeno. Nepotrebno veliki trošak za hranu koja nam se čak nije ni dopala. Nebitno, svaka škola se plaća, pa i ova.

jagnjetina u Teologosu

Rajska plaža

Rajska plaža ili Paradise beach nalazi se na nekih 30 km od Potosa, koju stotinu metara pre mesta Kinira. Mi smo do nje stigli lokalnim autobusom, ali ima dosta onih koji dolaze kolima (što svojim, što iznajmljenim). Pošto do plaže vodi strmi, krivudavi, zemljani put, mnogi automobile ostavljaju gore uz magistralu, a oni hrabriji se spuštaju do same plaže.

pogled na magistralu kod skretanja za Rajsku plažu

strmi, krivudavi, zemljani put koji vodi do plaže

pogled na parking i plažu

tabla na ulazu na plažu

Rajska plaža je peščana. Dugo, dugo idete kroz plićak da biste stigli do dubine dovoljne za plivanje. Zato je idealna za malu decu. Stalno ima talasa, ali ne previše velikih. Primetila sam da deci, čak i onoj najmanjoj, talasi nisu smetali, naprotiv, radovali su ih i predstavljali pravu zanimaciju.

Na plaži postoje ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, mada slobodno možete da raširite i svoju opremu, kao uostalom svuda na Tasosu.

U zaleđu postoji jedan manji restoran.

Ova plaža je veoma popularna i čuvena zbog svog unikatnog izgleda. Ne liči ni na jednu drugu plažu u Grčkoj. Posebnost joj daje kupasto ostrvce na koje gleda i do kojeg je moguće otplivati, kao i specifična boja peska, mora i stalno prisutni talasi. Imate utisak da ste na nekoj dalekoj, egzotičnoj plaži. Meni se jako svidela.

Rajska plaža

Rajska plaža

Rajska plaža

Rajska plaža

Trajekt u povratku

U povratku sa Tasosa, kao i prošlog leta, ukrcali smo se na trajekt na severu ostrva, u luci Limenas, i odatle plovili nekih pola sata do luke u Keramotiju.

Za mene je posebno tužan povratak sa letovanja, koji ujedno znači i povratak u gradsko sivilo, smog i nesnosne gužve velegrada, a i povratak obavezama, problemima i stresu svakodnevnog života.

Zanimljivo je posmatrati lica ljudi na trajektu, koji, kao i ja, u tišini posmatraju Tasos i ne odvajaju pogled od njega sve dok ne postane toliko malen da više nema svrhe gledati ga. Upijaju svaki njegov obris na horizontu kako bi ga što duže zadržali u sećanju.

Ipak, kao i svaki put, druženje sa galebovima i albatrosima uspe da oraspoloži i najtužnije povratnike sa letovanja.

isplovljavamo iz luke u Limenasu

pogled na Tasos sa trajekta

bliski susret

pogled sa trajekta na ostrvce Tasopulo u blizini Tasosa

pogled sa trajekta u blizini Keramotija na Tasos u daljini

pogled sa trajekta na plažu u Keramotiju

pogled sa trajekta na luku u Keramotiju

spremni za iskrcavanje u luku u Keramotiju

VAŽNA NAPOMENA ZA KRAJ

Čitajući postove na turističkim forumima uvidela sam da ima i onih koje Tasos nije oduševio. Zbog svih vas koji ćete čitati ovaj i ostale putopise, a koji nikada niste letovali na ovom ostrvu, još jednom napominjem da je Tasos idealna destinacija za ljubitelje prirode, čistog mora i pejzaža koji oduzimaju dah. Oni koji vole urbaniju sredinu, arhitekturu, kulturno-istorijske sadržaje, lud noćni provod, TREBA DA GA ZAOBIĐU. Kako spadam u ovu prvu kategoriju, ja ću mu se uvek rado vratiti i svaki novi susret sa njim mesecima i mesecima ću sanjati i nestrpljivo iščekivati polazak na put.

K R A J

2 reagovanja na PUTOPIS – DRUGI PUT NA TASOSU (avgust 2006.)

  1. Realista kaže:

    Odličan putopis. Divne fotografije. Čitav blog baš, baš pun pogodak.
    Moj naklon! Bravo! Hvala veliko! Srećno i uspešno i nadalje Vam bilo!

Budite slobodni da napišete svoj komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.