Vila „Stefani“ Stari Dojran (jun 2017.)

Autorka fotopisa: MIRARBI
Prikazana destinacija: Stari Dojran
Vreme boravka: jun 2017. godine
Broj fotografija u fotopisu: 33
Redosled izlaganja: fotografija, opis fotografije, i tako redom

Carousel         Mosaic

Ovog leta na putu za Grčku rešili smo da prespavamo u vili „Stefani“ u Starom Dojranu i da prvi put isprobamo alternativni granični prelaz Dojran, što se pokazalo kao odlično rešenje u svakom smislu. Od vile do granice trebalo nam je bukvalno pet minuta, a isto toliko nam je trebalo i za prelazak iste. Ispred nas je bilo svega dva-tri automobila. Do Sitonije smo stigli odličnim polupraznim putevima za nekih tri sata. Rezervoar nam je bio pun, s’ obzirom da smo ga natankovali do vrha na „MAK petrol“ pumpi u Novom Dojranu. Poznato je da se u Makedoniji toči vrlo kvalitetno gorivo, a da su cene svih derivata značajno niže od onih u Srbiji i Grčkoj. Tu smo litar auto-gasa plaćali 27 denara, a litar benzina od 95 oktana 62,5 denara. S’ obzirom da je dugogodišnji kurs 61,5 denar za 1 evro, to znači da litar auto-gasa košta manje od pola evra, a da litar benzina košta nešto malo preko evra. Da se ovde isplati sipati gorivo svedoče redovi na pomenutoj pumpi u kojima su bili isključivo Grci, koji su samo za tu namenu došli u Novi Dojran.

Za vilu „Stefani“ u Starom Dojranu čula sam u Facebook grupi „Sitonija na dlanu“. Svi su je hvalili i preporučivali, uključujući i Zorana Vujčića, administratora pomenute grupe i istoimenog sajta i foruma, tako da sam već unapred bila sigurna da pravimo dobar izbor i naravno nisam pogrešila.

Vila je locirana na brdu iznad centra mesta. Do nje vodi asfaltni put u ne baš sjajnom stanju, ali na svu sreću ne duži od nekoliko stotina metara. Pogled odozgo na jezero i okolinu je fenomenalan, što se vidi na fotografijama koje slede.

Ispred same vile obezbeđeno je dovoljno parking mesta za sve goste. Domaćini su o ovome naročito vodili računa, kao i o svim drugim pojedinostima.

Na ulazu u vilu okačeno je obaveštenje na makedonskom, srpskom i engleskom jeziku da pristigli gosti treba da kontaktiraju domaćine na mobilne brojeve telefona, ili putem Viber-a ili WhatsUp-a, a oni će se stvoriti tu u roku od nekoliko minuta. Mi smo poslali SMS na jedan od ponuđenih mobilnih brojeva i domaćin na motorčetu je zaista vrlo brzo stigao. Prednost je što na vratima vile pored pomenutih mobilnih brojeva telefona stoji i šifra za wireless internet (Vilastefani2015#), te se gosti lako mogu „zakačiti“ i komunikaciju obaviti potpuno besplatno.

Domaćini su supruga i mene smestili u studio broj 3 na gornjem nivou vile. U pitanju je veliki prostor, koji se sastoji iz ulaznog hodnika, kuhinjskog, dnevnog i spavaćeg dela, kupatila i terase. Tu komotno mogu da se smeste četiri odrasle osobe, ili roditelji sa dvoje ili troje dece, s’ obzirom da pored bračnog kreveta postoji i trosed na otvaranje, a moguće je dobiti na uslužno korišćenje i krevetić za bebu. Vidi se da je vila skorije građena. U njoj je sve novo, kvalitetno i moderno. Mog supruga je oduševila opremljenost studija, a mene izuzetna čistoća i pogled sa terase. Sve ono čega eventualno nema u samom studiju ili čega nema dovoljno (fen za kosu, pegla, veliki zamrzivač sandučar, flaširana voda, kesice instant kafe, krevetići za bebe…) nalazi se u holu vile i na raspolaganju je svim gostima i to besplatno.

U studiju nas je dočekao poklon magnet, kakav domaćini daruju svim svojim gostima, što mi se kao lep gest vrlo dopalo. Takođe, u kuhinji smo zatekli gratis kesice instant kafe, više vrsta čajeva i šećer, a u frižideru ohlađenu flašu vode.

U kupatilu su gostima na raspolaganju tečni sapun, gel za tuširanje, toalet papir, čisti peškiri različitih veličina…, što je očekivano za ovakav objekat više kategorizacije.

Na vratima terase i svim prozorima postoje mrežice za komarce, a na samoj terasi garnitura za sedenje, sušilica za veš i mini šporet sa dve ringle.

Klima uređaj i internet su odlično radili.

Televizor nismo stigli da isprobamo, jer smo bili umorni od puta, ali smo konstatovali da je moderan, da ima sve moguće ulaze i izlaze (HDMI, USB…), da je fiksiran za pokretni, zidni nosač i da je na njega priključen uređaj za prijem satelitskog ili kablovskog signala, tako da pretpostavljam da je izbor kanala veliki.

Kreveti su bili izuzetno udobni, a posteljina čista i mirisna. Posle ko zna koliko vremena spavali smo u apsolutnoj tišini, a ujutru nas je probudilo kukurikanje petla iz susednog dvorišta i pesma ptičica, koje su svile svoja gnezda duž svih nadstrešnica u vili. Sve ovo navodim kao prednost, a ne kao manu, s’ obzirom da ljude iz većih gradova, poput nas dvoje, obično budi buka od saobraćaja ili larma bahatih komšija, što ovde nije slučaj.

Ono što naročito želim da istaknem je da su vlasnici vile „Stefani“ izuzetno prijatni ljudi, potpuno posvećeni svojim gostima. Sva komunikacija sa njima, bilo putem privatnih poruka na Facebook-u, bilo uživo, bila je brza i laka. Radi su da gostima daju sve moguće informacije, da upute, pomognu, izađu u susret. Kod njih sve može i ništa im nije teško, što je za svaku pohvalu. S’ obzirom na visoke ocene koje dobijaju na Booking-u, na hvaljena na Facebook-u i na turističkim forumima, ali i na zahvalnice, koje gosti kače na plutane table na ulazu u vilu, očigledno je da nismo jedini zadovoljni gosti, već jedni od stotina i stotina zadovoljnih gostiju.

Sve u svemu, mi ćemo ubuduće na putu za Grčku, ali i u povratku iz Grčke, uvek noćiti na Dojranu, a vilu „Stefani“ ćemo birati za svoj smeštaj kad god u njoj bude bilo slobodnih kapaciteta, s’ obzirom na veliku popularnost i posećenost.

Ukoliko i vi poželite da noćite na Dojranu i odsednete baš u ovoj vili, kontaktirajte vlasnike putem njihovog zvaničnog sajtaFacebook stranice, mail-om (vilastefani@yahoo.com), na mobilne broje telefona ili preko Viber-a ili WhatsUp-a (0038978218662 i 0038978218664), ili posredstvom nekog od sajtova za rezervisanje smeštaja na internetu (Booking, AirBnB).

Cene najma studija kreću se u rasponu od 20 do 30 evra, u zavisnosti od broja gostiju i perioda boravka, što za komfor i kvalitet koji se nudi uopšte nije mnogo.

I za kraj verujem da će zainteresovanima značiti podatak da se vila „Stefani“ nalazi na sledećim GPS koordinatama: N 41° 10′ 45.04″ / E 22° 43′ 21.56″.

Toliko od mene. Puštam vas da uživate u priloženim fotografijama.

prilazni put vili „Stefani“

nadomak vile „Stefani“

vila „Stefani“

vila „Stefani“ i parking ispred nje

ulaz u vilu „Stefani“

jedno od mnogobrojnih gnezda

zahvalnica Zorana Vujčića (Astra Travel i Sitonija na dlanu)

zahvalnica male, talentovane gošće

zahvalnica gostiju iz Sombora

zahvalnica porodice Mijak

zahvalnica zadovoljnih gostiju

ulazni hol vile „Stefani“

kuhinja i deo dnevnog boravka studija broj 3

dnevni boravak studija broj 3

izlaz na terasu studija broj 3

spavaći deo studija broj 3

magnet koji svi gosti dobijaju na poklon od domaćina

kupatilo studija broj 3

kupatilo studija broj 3

pogled sa terase studija broj 3 na jezero i susedno brdo

pogled sa terase studija broj 3 na jezero i susedno brdo

pogled na jezero sa frontalne terase

pogled na jezero sa vidikovca u blizini vile „Stefani“

okolina vile „Stefani“

pogled na vilu „Stefani“, parking ispred nje i jezero

frontalna terasa na donjem nivou

frontalne terase na gornjem nivou

terase sa zadnje strane na gornjem nivou

pogled sa terase studija broj 3 na prelepo dvorište i potočić

pogled sa terase studija broj 3 na bujno zelenilo

pogled sa terase studija broj 3 na susedno brdo

pogled sa terase studija broj 3 na susedno brdo

pogled sa terase studija broj 3 na susedno brdo

4 reagovanja na Vila „Stefani“ Stari Dojran (jun 2017.)

  1. Jako lepo. I mi smo ovog leta planirali da svratimo do njih, ali kako smo u poslednjem trenutku odlučili da krećemo na more, nije bilo slobodnih kapaciteta, na žalost.

  2. Karlo kaže:

    Sledeći Vašu preporuku noćili smo u ovom smeštaju u oba pravca, ka Grčkoj i u povratku iz Grčke. Oduševljeni smo!!! Vila je super, a gazde sjajne!!!
    Granični prelaz Dojran je najbolji izbor, naročito u sezoni!!! Nas Evzoni više neće videti. Hvala Vam puno, puno, puno, draga MirArbi!!!

  3. Натка Спасовска kaže:

    Мојата земја најубава.

Budite slobodni da napišete svoj komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.