Plovidba trajektom

Trajekti do Tasosa saobraćaju iz dva obalna mesta: Kavala i Keramoti. Iz Kavale je moguće ukrcati se na trajekt do Skale Prinos, a iz Keramotija do Limenasa. Plovidba na relaciji Kavala – Skala Prinos traje 75 minuta, a na relaciji Keramoti – Limenas samo 35 minuta.

Među srpskim turistima daleko popularnija linija je Keramoti – Limenas, kako zbog češćih polazaka (u sezoni na svakih pola sata), kraće plovidbe, tako i zbog nižih cena karata. Iako je Keramoti 39 km dalje od Kavale, u pravcu Ksantija, isplati se preći ovu razdaljinu i ukrcati se na trajekt za Tasos baš iz Keramotija.

Sve do leta 2009. godine, trajekti su, istina retko, polazili i iz mesta Nea Peramos, koje je značajno bliže Solunu od Kavale i Keramotija, ali od kako je najveći deo auto-puta Egnatia završen, ova linija je ukinuta.

Do Tasosa iz Kavale i Keramotija voze dve pomorske kompanije: „Thassos Ferries“ i „Aneth“. Trajekti prve kompanije su prepoznatljivi po preovlađujućoj jarko crvenoj boji, kombinovanoj sa belim, kao i po natpisu „FAST FERRIES“ na bočnoj strani broda. Trajekti druge kompanije su pretežno beli, kombinovani sa nešto teget i crvene boje i sa uočljivim natpisom „ANEΒ“ sa strane. U suštini nije bitno na koji ćete se trajekt ukrcati, s’ obzirom da su kvalitet plovila i cene karata gotovo identični. To znači da slobodno možete da uđete u prvi trajekt koji bude ukotvljen u luci. Evo linkova ka web sajtovima navedenih kompanija, na kojima ćete naći aktuelni red vožnje i cene karata: http://www.thassos-ferries.gr i http://www.anethferries.gr. Obratite pažnju da red vožnje nije isti u svim mesecima, kao i tokom svih dana u mesecu. Takođe, uočite da su cene karata posebno izražene za odrasle putnike i za decu, kao i da cene karata za automobile zavise od njihove dužine, tj. za automobile dužine do 4,25 m važi niža, a za one duže od 4,25 m viša cena.

Slika (Tasos - trajekt) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.
Slika (Tasos - trajekt - na palubi) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.
Slika (Tasos - trajekt - bliski susret) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.
Slika (Tasos - trajekt - salon) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.

Ranija rezervacija karata za trajekt putem Interneta nije potrebna, jer polazaka ima dovoljno, naročito u toku letnje turističke sezone.

Treba da znate da u sezoni red vozila koja čekaju ukrcavanje na trajekt zna da bude podugačak, te vam se može desiti da ne stignete da se ukrcate na prvi, već na drugi, treći, četvrti… trajekt. Najviše šansi da se načekate u redu imaćete u danima vikenda, kada Grci iz obalnih mesta pohrle na Tasos. Vi u svakom slučaju svojim vozilom stanite na kraj reda, a zatim kada se približite kiosku za prodaju karata izađite i kupite iste.

Pravilo je da samo vozač ulazi na trajekt u svom vozilu, kako bi ga parkirao, a zatim izašao iz njega i pridružio se ostalim putnicima. Zato je potrebno da svaki putnik iz vašeg vozila kod sebe ima kartu za trajekt, kao i da se dogovorite na kojoj palubi ćete se naći nakon što parkirate vozilo i popnete se gore, kako vam se ne bi desilo da se tražite i mimoilazite tokom celog trajanja plovidbe.

Pazite svoje vozilo, naročito retrovizore, prilikom uparkiravanja i isparkiravanja sa trajekta, s’ obzirom da vas angažovani radnici prevoznika usmeravaju da se parkirate veoma zbijeno uz druga vozila, zbog čega neretko dolazi do „češanja“, lomljenja retrovizora i sličnih nemilih događaja.

Vas koji na odmor krećete sa kućnim ljubimcem može zanimati informacija da je uvođenje pasa na trajekt dozvoljeno.

Slika (Tasos - trajekt) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.
Slika (Tasos - trajekt - nadomak Limenasa) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.
Slika (Tasos - trajekt) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.
Slika (Tasos - trajekt - Limenas - iskrcavanje) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.

Pored kioska za prodaju karata, ili neposredno pored ulaza na trajekt, često stoje devojke koje besplatno dele štampanu, kolor brošuru za fabriku i prodavnicu zlata „Iris Gold“ u Limenariji. Obavezno uzmite ovaj materijal, jer se na poleđini rasklopljene brošure nalazi velika, veoma detaljna mapa Tasosa, koja će vam svakako biti od koristi tokom boravka na ostrvu.

Plovidba trajektom je izuzetno lep i zabavan događaj, najviše zbog brojnih galebova i albatrosa, koji prate svaki trajekt od isplovljavanja do uplovljavanja u luku. Prevashodno to čine zbog putnika, koji ih hrane komadićima hleba, peciva ili keksom, grisinama, Smokijem i sličnim grickalicama, kao i zbog toga što trajekt razgrće vodu i tera ribice bliže površini, čineći ih izloženijim ovim pticama. Nemojte se iznenaditi kada vidite da putnici masovno stoje tik uz ogradu na svim raspoloživim palubama trajekta, pružajući ruke sa isturenom hranom, kako bi im galebovi i albatrosi prišli i uzeli zalogaje direktno iz ruke. Za ovu svrhu je poželjno da i sami na trajekt ponesete nešto starog hleba, peciva ili grickalica i obavezno foto-aparat, kako biste ovekovečili svoj bliski susret sa ovim prelepim pticama. Ukoliko vas njihova veličina i krici, koje ispuštaju, plaše, te ne želite i sami da ih hranite, uživajte barem u tom nesvakidašnjem prizoru i njihovoj grandioznosti i lepoti.

Slika (Tasos - trajekt - povratak) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.
Slika (Tasos - trajekt - povratak) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.
Slika (Tasos - trajekt - povratak) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.
Slika (Tasos - trajekt - bliski susret) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.

Pored druženja sa pticama na trajektu možete prekratiti vreme i na druge načine. Možete sedeti spolja na klupama, sunčati se, čitati knjigu, slušati muziku, a možete ući i u klimatizovani salon sa udobnim foteljama i tu na miru popiti ili pojesti nešto iz ponude trajekt bara ili odigrati igricu na nekoj od postavljenih konzola. Ukoliko putujete u jeku turističke sezone gužva na trajektu će verovatno biti velika, ali je moguće da će upravo zbog toga na palubi biti i interesantnih svirača i zabavljača.

Slika (Tasos - trajekt - zabavljač) sa stranice „Tasos - Plovidba trajektom“ na blogu „Putujte sa MirArbi“.

Ovaj tekst, kao i sve ostale tekstove na ovom blogu, upotpunila sam autentičnim, autorskim fotografijama mog supruga i mene. Prikazala sam vam plovidbu trajektom od Keramotija do Limenasa, kao i plovidbu od Limenasa do Keramotija. Više fotografija sa trajekta naći ćete u mom fotopisu GOSPODARI PROSTRANSTAVA, kao i u mojim ostalim tasoskim fotopisima i putopisima.