Paralija i Katerini (avgust 2004.)

Autorka fotopisa: MIRARBI
Prikazana destinacija: Paralija i Katerini
Vreme boravka: avgust 2004. godine
Broj fotografija u fotopisu: 50
Redosled izlaganja: fotografija, opis fotografije, i tako redom

Carousel         Mosaic

Grad Katerini nazvan je po ranohrišćanskoj svetiteljki Ekaterini Aleksandrijskoj. Smešten je u primorskoj ravnici, u podnožju planine Olimp, na sedamdesetom kilometru putnog pravca Solun – Atina. Glavni je grad prefekture Pijerija i jedan od najvećih gradova Egejske Makedonije. Nadaleko poznato letovalište Paralija udaljeno je svega 6 kilometara od Katerinija. Devedesetih godina prošlog veka, uz Kasandru, prvi prst Halkidikija, Paralija je spadala u destinacije koje srpski turisti najradije posećuju.

001. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Paralijska crkva Svete Petke - blog „Putujte sa MirArbi“Paralijska crkva Svete Petke

Na fotografiji vidite paralijsku crkvu Svete Petke, lociranu tik uz more, na centralnom trgu. U pitanju je definitivno najprepoznatljiviji objekat ovog letovališta, na neki način simbol Paralije, i kao takva je neizostavna u svim prospektima, plakatima i razglednicama.

002. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Centralni trg i hotel „Alkion“ u pozadini - blog „Putujte sa MirArbi“Centralni trg i hotel „Alkion“ u pozadini

Pred vama je deo centralnog paralijskog trga, bočno od crkve u pravcu hotela „Alkion“, koji se vidi u pozadini. Ove 2004. godine i trg i hotel osvanuli su u potpuno novom ruhu i, kao što vidite, veoma lepo izgledaju.

003. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Zastave - blog „Putujte sa MirArbi“Zastave

XXVIII Letnje olimpijske igre održane su u Atini od 13. do 29. avgusta 2004. godine, a mi smo baš u to vreme boravili u Grčkoj. Stoga je razumljivo da je sve u Paraliji i Kateriniju bilo u znaku te velike sportske manifestacije. Otud, na centralnom paralijskom trgu, pored ostalih, i olimpijska zastava. Za slučaj da ne znate, ovih pet raznobojnih, međusobno isprepletanih krugova, na beloj pozadini, na pomenutoj zastavi, predstavljaju pet svetskih kontinenata i simbolizuju ujedinjenost svih nacija sveta u duhu sporta.

004. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Centralni mol - blog „Putujte sa MirArbi“Centralni mol

Ove 2004. godine i centralni paralijski mol dobio je novi, značajno lepši izgled od nekadašnjeg. Zbog onih koji do sada nisu imali priliku da posete Paraliju, naglašavam da se ovaj mol nalazi iza centralnog trga, na potezu između crkve i hotela „Alkion“.

005. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Izletnički brodić - blog „Putujte sa MirArbi“Izletnički brodić

Sa mola, prikazanog na prethodnoj fotografiji, dobro se mogu osmotriti i kopno i more. Prilikom takvog jednog osmatranja, u kadar nam je nenadano ušao i ovaj izletnički brodić, koji je vraćao turiste u Paraliju posle, pretpostavljam, divno provedenog dana.

006. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradska plaža - blog „Putujte sa MirArbi“Gradska plaža

Na ovoj fotografiji u prvom planu je deo gradske paralijske plaže iza crkve, a bočno od centralnog mola, ali se u daljini vidi i ostatak te plaže. Iako je ova plaža nosilac Plave zastavice, što je garant kvaliteta, organizovanosti, čistoće i brige za životnu sredinu, meni se ne čini da je ti epiteti krase. Ipak, sudeći po posećenosti, očigledno je da je puno onih koji ne misle kao ja.

007. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Zadnja strana paralijske crkve - blog „Putujte sa MirArbi“Zadnja strana paralijske crkve

Sa kamenog mola, u blizini već prikazanog centralnog mola, lepo se vidi zadnja strana paralijske crkve. Rekla bih da je neuobičajeno da se crkva nalazi na samoj plaži, toliko blizu mora.

008. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Centralni mol i hotel „Alkion“ - blog „Putujte sa MirArbi“Centralni mol i hotel „Alkion“

Sa kraja kamenog mola, jednog u nizu takvih na gradskoj paralijskoj plaži, vidi se centralni mol i hotel „Alkion“ u pozadini.

009. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Bliži prikaz gradske plaže - blog „Putujte sa MirArbi“Bliži prikaz gradske plaže

Neopisiva gužva na gradskoj plaži u Paraliji je ono što me apsolutno odbija od ovog letovališta. Ne moram puno da opisujem, neka fotografija govori umesto mene i neka vam, kako se kaže, sve ispriča u više od hiljadu reči :).

010. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Prodavac lukumadesa - blog „Putujte sa MirArbi“Prodavac lukumadesa

Na plažama u Paraliji, a naročito u centralnom delu, ovakvih prodavaca lukumadesa, odnosno krofni, ima puno. Cene krofni kreću se od jednog do dva evra, u zavisnosti od toga da li izaberete prazne ili one punjene čokoladom ili džemom. Pored prodavaca krofni, prisutni su i prodavci palačinki, najčešće naši zemljaci, koji su smislili relativno jednostavan način da zarade, a nisu retki ni tamnoputi trgovci nakitom, naočarima za sunce, diskovima, parfemima… i ostalom robom sumnjivog porekla i kvaliteta.

011. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Kameni mol - blog „Putujte sa MirArbi“Kameni mol

Evo nas na još jednom od mnogobrojnih kamenih molova, koji dele gradsku plažu na više celina. Na ovim molovima vole da se „usidre“ fotografi, bilo profesionalci, bilo amateri, pozeri, pecaroši, skakači…

012. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Kraba - blog „Putujte sa MirArbi“Kraba

Zbog ovakve fotografije je vredelo „lomiti“ noge po kamenom molu :).

013. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gnjurac sa ulovom - blog „Putujte sa MirArbi“Gnjurac sa ulovom

Ovaj Grk, meštanin, sa skromnom ronilačkom opremom, je na naše oči, u blizini kamenog mola na kojem smo stajali, uhvatio nekoliko hoba. U pojedinim momentima je izranjao iz mora, osmatrao svoj ulov, a zatim ga smeštao u torbu vezanu oko pojasa i nastavljao dalje da roni. Kaže da je snabdevač lokalnih restorana. Sudeći po debelom, zlatnom lančiću oko njegovog vrata, gnjurački hobi mu se i te kako isplati :).

014. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Pogled na Paraliju - blog „Putujte sa MirArbi“Pogled na Paraliju

Sa jednog od kamenih molova na kraju mesta, u pravcu ka Olimpic beach-u, centralni deo Paralije vidi se kao na dlanu. Primetno je da se paralelno sa udaljavanjem od centra i gužva na plaži smanjuje, na svu sreću.

015. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Ribarska luka i Olimp u pozadini - blog „Putujte sa MirArbi“Ribarska luka i Olimp u pozadini

U daljini, u pozadini paralijske ribarske luke, jasno se vide obrisi planine Olimp.

016. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Ribarska luka - blog „Putujte sa MirArbi“Ribarska luka

Ribarska luka, koju vidite na slici, nalazi se na izlazu iz Paralije, u pravcu ka Olimpic beach-u. Iza nje, u produžetku, je duga, peščana plaža, uz koju se celom dužinom proteže uređeno šetalište. Desno od šetališta i puta smešteni su ugostiteljski objekti, diskoteka, luna park, karting staza, kamp…

017. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Ukotvljeni izletnički brodić - blog „Putujte sa MirArbi“Ukotvljeni izletnički brodić

Izletnički brodić, koji sam prikazala na početku ovog fotopisa, u međuvremenu je iskrcao putnike i ukotvio se.

018. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Plaža između Paralije i Olimpic beach-a - blog „Putujte sa MirArbi“Plaža između Paralije i Olimpic beach-a

Ovo je sam početak duge, peščane plaže, koja se u dužini od nekoliko kilometara prostire između Paralije i Olimpic beach-a. Kao i na gradskoj plaži, plićak je izuzetno dug, more nije baš najčistije, trave ima i u moru i na obali, meduze nisu retka pojava, naročito ne u avgustu i septembru, talasi su česti, ali je barem gužva nešto manja.

019. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Plava zastavica - blog „Putujte sa MirArbi“Plava zastavica

Interesantno je da je i ova paralijska plaža nosilac Plave zastavice, koja se, kako na tabli piše, u skladu sa evropskim propisima dodeljuje za čisto more, čisto okruženje i brigu za region. Sreća njihova što ja nisam u komisiji za dodelu ovog priznanja, jer u tom slučaju nijedna od ovih plaža ne bi bila ponosni nosilac :).

020. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Nesvakidašnji prizor - blog „Putujte sa MirArbi“Nesvakidašnji prizor

Da li zbog toga što se vreme kvarilo, ili što je ova plaža na pola puta između Paralije i Olimpic beach-a, te je za mnoge pešake previše udaljena od njihovih smeštaja, mi ukadrirasmo nesvakidašnji prizor – prilično lepu, a pustu paralijsku plažu.

021. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Ulaz u ribarsku luku - blog „Putujte sa MirArbi“Ulaz u ribarsku luku

U povratku iz šetnje do Olimpic beach-a, Sunce je polako zalazilo, a mi smo se ponovo našli u blizini paralijske ribarske luke, gde smo napravili par dobrih snimaka.

022. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Ulaz u ribarsku luku - blog „Putujte sa MirArbi“Ulaz u ribarsku luku

Volim zalaske Sunca na moru, jer se tada sve kupa u nežnim tonovima.

023. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Ribarska luka - blog „Putujte sa MirArbi“Ribarska luka

Prijatna toplina zalazećih sunčevih zraka kao da isijava iz svake fotografije.

Ribarski brodić

Jedan od ribarskih brodića kreće iz luke da negde na pučini raširi svoje mreže.

025. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Galebovi - blog „Putujte sa MirArbi“Galebovi

Gde su ribarski čamci, ribari, koji čiste ribu, tu su naravno i galebovi.

026. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Grčka obalska straža - blog „Putujte sa MirArbi“Grčka obalska straža

Uz ribarske brodiće u luci su ukotvljeni i gliseri grčke obalske straže.

027. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Vila „Sofi“ - blog „Putujte sa MirArbi“Vila „Sofi“

A evo i našeg ovogodišnjeg smeštaja – vila „Sofi“, koja se nalazi u samom centru Paralije, u drugoj ulici od mora.

028. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Naš studio u vili „Sofi“ - blog „Putujte sa MirArbi“Naš studio u vili „Sofi“

Klasičan paralijski smeštaj – ništa luksuzno, ali pristojno, čisto i na dobroj lokaciji.

029. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Pogled sa terase našeg studija - blog „Putujte sa MirArbi“Pogled sa terase našeg studija

Pogled na levo sa terase našeg studija.

030. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Pogled sa terase našeg studija - blog „Putujte sa MirArbi“Pogled sa terase našeg studija

A zatim i pogled na desno.

031. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Dolazna ulica iz pravca Katerinija - blog „Putujte sa MirArbi“Dolazna ulica iz pravca Katerinija

Ovom ulicom svi koji dolaze iz pravca Katerinija izbijaju na centralni paralijski trg kod crkve Svete Petke.

032. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Mega market „Champion“ - blog „Putujte sa MirArbi“Mega market „Champion“

Ovaj mega market smešten je na pola puta između Paralije i Katerinija. Do njega možete stići lokalnim autobusom, svojim automobilom, biciklima, pa čak i peške. Izuzetno je dobro opremljen, a cene su značajno niže nego u samoj Paraliji.

033. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Crkva Svetog Đorđa - blog „Putujte sa MirArbi“Crkva Svetog Đorđa

Na potezu između Paralije i Katerinija smešteno je malo mesto Peristasi sa grandioznom crkvom Svetog Đorđa, novijeg datuma.

034. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradski park u Kateriniju - blog „Putujte sa MirArbi“Gradski park u Kateriniju

Iskrena da budem, malo šta u Kateriniju mi se baš svidelo, osim gradskog parka, koji je nedavno renoviran i koji je fantastično uređen. Nalazi se na kraju centralne ulice Katerinija, koja je pešačka i šoping zona, sa leve strane kad dolazite iz pravca Paralije.

035. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradski park u Kateriniju - blog „Putujte sa MirArbi“Gradski park u Kateriniju

Kao što vidite, ovaj park je prava, prelepa, zelena oaza u srcu grada.

036. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradski park u Kateriniju - blog „Putujte sa MirArbi“Gradski park u Kateriniju

Sve je besprekorno uređeno, zaliveno, umiveno, podšišano, očišćeno…

037. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradski park u Kateriniju - blog „Putujte sa MirArbi“Gradski park u Kateriniju

U parku, pored bujne vegetacije, travnjaka, drvoreda, pešačkih staza, klupa, postoji nekoliko međusobno povezanih jezeraca, mostića, skulptura od kamena, fontana…

038. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradski park u Kateriniju - blog „Putujte sa MirArbi“Gradski park u Kateriniju

Ova naizgled obična, poprilično glomazna skulptura je zapravo fontana. Mnogi se popnu na nju kako bi se fotografisali, pa budu okupani kad voda krene da teče. Na svu sreću, leto je, sunčano je i toplo, pa biti okupan i nije naročito strašno :).

039. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradski park u Kateriniju - blog „Putujte sa MirArbi“Gradski park u Kateriniju

Ovi kameni lukovi, uz jezerca, mostiće i fontane, čine park posebno lepim.

040. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradski park u Kateriniju - blog „Putujte sa MirArbi“Gradski park u Kateriniju

Pretpostavljam da se i vama sviđa ovo što na fotografijama vidite i da ste ovaj park već ubeležili u svoju listu lokaliteta koje ćete pod obavezno obići kad se jednom nađete u oblasti Pijerija.

041. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradski park u Kateriniju - blog „Putujte sa MirArbi“Gradski park u Kateriniju

Imam utisak da su prilikom uređivanja parka vodili računa o svakom, pa i najmanjem, detalju.

042. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Gradski park u Kateriniju - blog „Putujte sa MirArbi“Gradski park u Kateriniju

Za kraj predstavljanja ovog parka, evo kako izgleda kad skulptura sa prethodnih fotografija „oživi“, tj. kad voda iz nje poteče.

043. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Jedan od paralijskih parkića - blog „Putujte sa MirArbi“Jedan od paralijskih parkića

U Paraliji postoji više manjih kvartova, gotovo identično uređenih i koncipiranih, koji u sredini imaju lepe parkiće. Svaki parkić u svom sastavu ima manje dečije igralište sa ljuljaškama, klackalicama, penjalicama… i neizostavnu govornicu.

044. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Najlepše dvorište u Paraliji - blog „Putujte sa MirArbi“Najlepše dvorište u Paraliji

Preko ograda ili kroz kapije zavirivala sam u mnoga dvorišta u Paraliji i zaključila da je ovo definitivno najlepše.

045. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Hotel „Orea Eleni“ - blog „Putujte sa MirArbi“Hotel „Orea Eleni“

Ovaj hotel važi za najbolji i najluksuzniji u Paraliji.

046. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Hotel „Europe“ - blog „Putujte sa MirArbi“Hotel „Europe“

Do hotela „Orea Eleni“ smestio se i hotel „Europe“, istog ranga i kvaliteta.

047. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Hotel „Orea Eleni“ noću - blog „Putujte sa MirArbi“Hotel „Orea Eleni“ noću

Zbog ovog neobičnog, plavičastog osvetljenja hotel „Orea Eleni“ je posebno interesantan noću.

048. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Hotel „Europe“ noću - blog „Putujte sa MirArbi“Hotel „Europe“ noću

Noću je jednako interesantan i hotel „Europe“, čija terasa na krovu, sa svetlećim lukovima i palmama, deluje sjajno.

049. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Najbolji giros u Paraliji - blog „Putujte sa MirArbi“Najbolji giros u Paraliji

U fast-food restoranu „Anny Fae“, u centru Paralije, u ulici koja je paralelna sa plažom, giros je, po našem mišljenju, već nekoliko sezona ubedljivo najbolji. Drže ga mama i ćerka, dve vrlo prijatne dame, koje ovom prilikom pozdravljam.

050. Paralija i Katerini (avgust 2004.) - Diskoteka „Omilos“ - blog „Putujte sa MirArbi“Diskoteka „Omilos“

Paraliju mladi posebno vole i najradije biraju za svoju letnju destinaciju, zbog velikih mogućnosti za dobar noćni provod. Pored brojnih kafića, klubova sa živom muzikom, postoji i nekoliko diskoteka. Jednu od njih, na kraju centralnog dela Paralije, u pravcu ka Olimpic beach-u, na samoj plaži, vidite na fotografiji, koja je pred vama.

 

Jedno reagovanje na Paralija i Katerini (avgust 2004.)

  1. Kao na dlanu kaže:

    Videh nedavno deo ovde prikazanog i uživo. Lepo mi je podsećanje.
    Diskoteka „Omilos“ je ujedno početna i krajnja tačka taksi stanice,
    što je važno da znaju oni koji odsednu u Olympic beach-u.

Budite slobodni da napišete svoj komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.